Kötttbullens dag
Hej hej!
Såklart vi firar köttbullens dag 😉 gjorde ett fluffigt mos till och en svampsås, även pressgurka ( fick hela skålen alldeles själv ) Bara jag som älskar pressgurka 🙂 Bäst är att starta med gurkan så att den hinner stå och dra sig i kylen innan servering.
Ha en riktigt skön helg Kram Jeanette
Köttbullar
500 gr blandfärs ( väljer ekologiskt kött )
1 ägg
1 1/2 krm vitpeppar
3/4 tsk salt
1 tsk socker
1/2 riven eller mixa löken i en mini mixer
ca 3/4 dl mjölk
2 msk skorpmjöl
Potatismos
ca 6-7 nästan 1 kg normalstora mjöliga potatisar
1 rejäl klick smör ca 50 gr
ca 1 dl varm mjölk
salt & vitpeppar
spara kokvatten från potatisen
Svampsås
ca 6 kastanjechampinjoner
1 klick smör
3 msk kalvfond
2 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
1-2 msk lingonsylt
1 msk tamarisoja
2 msk mjöl
salt o svartpeppar
Pressgurka
1 slanggurka
1/2 dl 12% ättika
1 dl socker
2 dl vatten
1 krm vitpeppar
1/2 -1 tsk salt
hackad persilja
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienserna till köttbullarna. Låt smeten stå en liten stund. Har smeten rätt konsistens forma till bollar ( eller spä med lite mer mjölk ) och stek i massa smör tills de fått en vacker bränna.
Skala och dela potatisarna, koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet men spara ca 2 dl till senare ( du ska spä moset med lite av vattnet ) Pressa potatisen och värm mjölk och smör i micron, vispa i detta i moset med elvisp. Spä sedan
med lite potatisvatten pö om pö och smaka av med salt & vitpeppar.
Vispa samman alla ingredienserna till såsen utom salt & peppar. Koka några minuter tills såsen tjocknat. Smaka sedan av med salt & peppar.
Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. Skiva gurkan tunt antingen med en osthyvel eller med en mandolin. Lägg ner gurkan i lagen. Salta, peppra och strö över finhackad persilja. Låt stå i kylen ca 1/2 timme.
♥