Midsommartårta & pasta
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör och bakplåtspapper till formen
Fyllning
5 gelatinblad
1/2 l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Toppa med
ca 1 liter jordgubbar & 1 dubbeldaim grovt hackat och lite citronmeliss ser fint ut
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en springform ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten och smörj med smält smör. Grädda i ca 18-20 minuter och låt den sedan svalna. Ta bort kantringen och diska av den och sätt sedan tillbaks den.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös lite fluffig konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen , krama ur vätskan och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 6 timmar i kylskåpet.
Toppa sedan tårtan innan servering med jordgubbar, daim och kanske lite citronmeliss.