Fläskytterfilegratäng med bacon och balsamicosås
Hej hej,
Lite balsamvinäger i såsen är så gott. Denna rätten fick goda betyg av testpanelen och jag hoppas att ni också kommer kommer att gilla den😍 Servera med rostad potatis eller ris och sallad. Jag kör potatis i en gammal Tefal Actifry som är en hjälte här i köket, potatis rotfrukter kycklingklubbor blir så gott däri, en toppen manick👌
Ha en fortsatt fin dag kram🥰
Detta behöver du till 4 portioner
1 fläskytterfile ca 800 gr ( gärna ekologisk)
Smör att steka i
1 finhackad bananschalottenlök
1 riven vitlöksklyfta
1 pkt bacon skuret i cm breda bitar ( gärna ekologiskt)
Salt & grovmalen svartpeppar
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
I tsk torkad salvia
1 -2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1/2 msk soja
1 msk maizena
1 nypa socker
Ca 1 1/2 dl riven ost
Gör så här
Sätt ugnen på 225°
Putsa och skiva filén i cm tjocka skivor, stek dem gyllene i smöret salta & peppra.
Stek baconbitarna. Lägg dem över köttet.
Stek löken lite försiktigt i samma panna. Tillsätt salvia och vitlök. Fräs en liten stund.
Tillsätt grädde, creme fraiche, fond, soja, balsamvinäger & socker. Vispa runt och låt såsen koka upp.
Tillsätt maizena och vispa ut den ordentligt, låt såsen småkoka tills den tjocknat. Smaka av med salt & svartpeppar.
Häll såsen i formen, toppa med riven ost. Sätt in i ugnen ca 15 minuter.