Festlig fläskytterfilé gryta
Igår åt vi denna lite festliga och enkla rätt som inte alls tar för lång tid. Att tänka på är att mortla rosépepparkornen ordentligt om man inte gillar att tugga på dem 😉 Går självklart att använda fläskfilé istället om du hellre vill ha det, ta vad som passar dig bäst.
Ha en fin dag Kram!
Festlig fläskytterfilé gryta
till 4-5 middagsgäster
ca 700 gr fläskytterfilé
smör att steka i
salt & nymalen svartpeppar
3/4 msk mortlade rosépepparkorn
1 liten hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon
5 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk oxfond
1/2 tsk sambal oelek
Gör så här
Putsa fläskytterfilén och skiva den i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. Stek köttet på båda sidorna tills de fått lite färg. Salta & peppra. Lägg över köttet på ett fat.
Skär baconet i cm tjocka skivor och stek tills de fått färg. lägg över på ett fat.
Lägg i löken och stek ett litet tag, rör om under tiden, tillsätt pressad vitlök och mortlad rosépeppar. Låt det fräsa en liten stud under omrörning.
Häll i grädde, creme fraiche, fond, och sambal oelek. Låt det koka upp och lägg i köttet. Låt allt stå och småkoka ca 15 minuter.
Tillsätt baconet och låt det småputtra nån minut och smaka av med salt & nymalen svartpeppar.
Servera med potatis eller ris och blandsallad.