Kötttbullens dag

DSC02079

Hej hej!

Såklart vi firar köttbullens dag ;) gjorde ett fluffigt mos till och en svampsås, även pressgurka ( fick hela skålen alldeles själv ) Bara jag som älskar pressgurka :) Bäst är att starta med gurkan så att den hinner stå och dra sig i kylen innan servering.

Ha en riktigt skön helg Kram Jeanette

Köttbullar 

500 gr blandfärs ( väljer ekologiskt kött )

1 ägg

1 1/2 krm vitpeppar

3/4 tsk salt

1 tsk socker

1/2 riven eller mixa löken i en mini mixer

ca 3/4 dl mjölk

2 msk skorpmjöl

 

Potatismos

ca 6-7 nästan 1 kg normalstora mjöliga potatisar

1 rejäl klick smör ca 50 gr

ca 1 dl varm mjölk

salt & vitpeppar

spara  kokvatten från potatisen

Svampsås

ca 6 kastanjechampinjoner

1 klick smör

3 msk kalvfond

2 dl vatten

2,5 dl vispgrädde

1-2 msk lingonsylt

1 msk tamarisoja

2 msk mjöl

salt o svartpeppar

 

 Pressgurka

1 slanggurka

1/2 dl 12% ättika

1 dl socker

2 dl vatten

1 krm vitpeppar

1/2 -1 tsk salt

hackad persilja

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienserna till köttbullarna. Låt smeten stå en liten stund. Har smeten rätt konsistens forma till bollar ( eller spä med lite mer mjölk ) och stek i massa smör tills de fått en vacker bränna.

Skala och dela potatisarna, koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet men spara ca 2 dl till senare ( du ska spä moset med lite av vattnet ) Pressa potatisen och värm mjölk och smör i micron, vispa i detta i moset med elvisp. Spä sedan med lite potatisvatten pö om pö och smaka av med salt & vitpeppar.

Vispa samman alla ingredienserna till såsen utom salt & peppar. Koka några minuter tills såsen tjocknat. Smaka sedan av med salt & peppar.

Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. Skiva gurkan tunt antingen med en osthyvel eller med en mandolin. Lägg ner gurkan i lagen. Salta, peppra och strö över finhackad persilja. Låt stå i kylen ca 1/2 timme.

       

blandfärs - ekologisk - fluffigtmos - husmanskost - köttbullar - potatismos - svampsås - sås